ACHIZITIILE DE MARFURI DIN CHINA - COMANDA VERSUS CONTRACT - ROMASIA

ACHIZITIILE DE MARFURI DIN CHINA – COMANDA VERSUS CONTRACT

China ultimilor ani a devenit liderul incontestabil al productiei mondiale de marfuri, cea mai tentanta si vanata piata de achizitii din lume. Fie ca ne place sau nu, paradoxul China are implicatii si asupra achizitiile de marfuri. Spre deosebire de Occident unde contractele sunt “la putere”, in China o simpla “batere a palmei” poate consimti acordul pentru o afacere. Specific mediului de afaceri chinez este si faptul ca achizitiile de marfuri nu se fac in baza „contractelor”. Asta in conditiile in care:                                                                                                                                                                                     * un furnizor chinez poate rula banii primiti de la cumparator si nici un contract din lume nu-l poate împiedica să o faca                                                                                                                                                                                                                  * este practic imposibil sa se asigure riscul calitatii produselor prin intermediul unui contract.
In realitate, in China comanda trimisa furnizorului/producatorului de marfuri preia statut contractului de colaborare dintre cumparator si furnizor.

Achizitia de marfuri din China in baza comenzii
Indiferent de produsele pentru care sunt emise, lansate comenzile catre furnizorii chinezi, acestea trebuie sa faca referire in mod obligatoriu la:
• condiția de livrare: EXW, CIF, FOB sau oricare dintre termenii Incoterms
• termenul de plata: 30% avans + 70% la finalizare, Transfer? PayPal?)
Astel, atat cumparatorul cat si furnizorul implicati in achizitia de marfuri din China sunt fortati să ajunga la o înțelegere privind termenii colaborarii. In general, furnizorii chinezi nu obisnuiesc sa incalce prevederile comenzii. In schimb, cumparatorii sunt cei care pot avea perceptii gresite in cazul cotatiilor/ conditiilor de livrare FOB sau EXW, fie din neatentie sau lipsa de informare. Acest lucru este valabil și in cazul termenilor de plată. In schimb, pot apare unele neînțelegeri atunci cand cumpărătorul opteaza pentru plata PayPal când de fapt, furnizorul nu o acceptă, putand solicita plata unei taxe suplimentare de circa 3-5% la platile aferente cărților de credit.

Lista de verificare a calitatii
La achizitia de marfuri din China specificatiile calitative din contracte sunt inlocuite cu cele din liste de verificare a calității. Acestea se intocmesc pentru fiecare produs in parte, contribuind la cresterea sigurantei ca atat cumparatorul cat si furnizorul sunt pe aceiasi “lungime de unda”.
Specificul achizitiei de marfuri din China consta si in diversitatea mare de solicitari privind modul de etichetare, instructiuni, ambalare, etc.; practic neputand fi cuprinse intr-un contract!
Punerea la dispozitia a listelor de verificare a calitatii cu solicitari, specificati clarelor ii pun pe furnizorii chinezi in situatia de a executa exact ceea ce li se cere.
Configurarea listei de control este deosebit de importanta. In cazul specificatiilor complexe este de preferat folosirea de imagini, desene sugestive asa cum este prezentat in imaginea alaturata. Se recomanda centralizarea tututur solicitarilor, specificatiilor intr-un format PDF cat mai simplu de inteles, trimis ulterior furnizorului chinez.

Când este necesar „contractul” in China?
Incheierea unui contract de colaborare cu partenerul chinez este o idee buna atunci cand la mijloc sunt implicate sume mari de bani pentru dezvoltarea unui produs propriu. In acest sens, se recomanda consultarea unui avocat specializat in afaceri China. Astfel, poate fi acoperita intreaga tematica a unui mediu de afaceri deosebit de complex, cum este cel din China.

Concluzie:
Achizitiilor de marfuri din China nu se fac pe baza de contract. Comenzile si listele de control a calitatii produselor preiau in mare parte prevederile contractelor.

Pentru detalii suplimentare privind achizitiile de marfuri din China va asteptam pe site-ul www.romasia.ro

CERE O OFERTA

Raspuns garantat in maxim 24 de ore.