Despre codul de inregistrare vamala EORI
Cunoscut și sub numele de numărul EORI, codul de inregistrare vamala care face subiectul acestui material reprezintă un document esențial pentru comercianții din întreaga Europă. Acest aspect se datorează faptului că produsele de import China Eori sunt cele preferate de majoritatea companiilor, fie că vorbim de materia primă comercializată sau de echipamente. Totuși, pentru ca întregul act comercial să se desfășoare în deplină legalitate, atât autoritățile române cât și cele de la nivel european au stabilit o serie de reglementări. Codul EORI face parte dintre acestea, iar în cadrul articolului ce urmează vom oferi răspunsul la cele mai importante întrebări legate de subiect, pentru a vă ajuta să luați o decizie informată.
Ce este codul EORI și de ce avem nevoie de el?
Cele patru inițiale din EORI vin de la ”Economic Operator Registration and Identification scheme”, ceea ce în limba română este tradus ca Numărul de Înregistrare și Indentificare a Operatorilor Economici. Acest cod este atribuit celor care sunt interesați să facă import și export pe teritoriul Comunității Europene de către reprezentanții autorităților vamale sau ai altor instituții abilitate. Concret, acesta deservește organelor competente pentru a putea monitoriza și gestiona legalitatea tuturor trazacțiilor economice la nivelul Comunității Europene, dar și comercianților, deoarece le dă acestora șansa de a încheia colaborări cu parteneri serioși. Legislația ce a obligat companiile din Europa să dețină unui astfel de număr de identificare a fost pusă în vigoare la 1 iulie 2009. Pentru cei care sunt interesați să afle mai multe detalii, menționă că în U.E. baza legală pentru acest act îl reprezintă Regulamentul (CE) nr. 312/2009 emis de Comisia Europeană, alături de un Ghid de aplicare. Pentru că și țara noastră trebuie să se adapteze la reglementările legislative din Uniune, autoritățile din România au emis Ordinul vicepreşedintelui A.N.A.F. nr. 1554/2009 pentru aprobarea Normelor tehnice privind înregistrarea în scopuri vamale a operatorilor economici şi a altor persoane. Acesta a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I în data de 24 iunie 2009.
De unde putem cere numărul EORI?
Atât firmele mari, cât și importatorii persoane fizice au posibilitatea de a obține codul unic EORI de la autoritățile abilitate din statul în care s-au stabilit cu afacerea lor. Cei care nu au locația într-un stat membru al Comunității Europene, dar vor să execute o serie de tranzacții aici, trebuie să depună o cerere de obținere a codului EORI către autoritățile din țara de unde vor să importe sau către care doresc să își comercializeze produsele. Dacă firma dumneavoastră se află în România sau doriți să efectuați activități economice aici, instituția căreia trebuie să vă adresați este Direcția Generală a Vămilor.
Cum procedăm pentru obținerea numărului EORI?
Procesul de obținere a numărului de înregistrare vamala este unul destul de simplu, fază inițială constând în depunerea unei cereri către autoritățile vamale în a cărei rază de competență vă aflați. Deși pagina de internet a DGV oferă celor interesați posibilitatea de a face o astfel de solicitare online, link-ul asociat cu formularul ce trebuie complet nu funcționează cu versiunile moderne ale browserelor web. Puteți încerca instalarea unei versiuni mai vechi a Internet Explorer sau Mozilla Firefox 2.0, însă sfatul nostru este să mergeți direct la autoritatea vamală din orașul dumneavoastră sau din vecinătate. Puteți găsi ușor locația acestora consultând PDF-ul cu datele de contact are Direcțiilor Regionale din România. Înainte de a vă adresa uneia dintre autorităție menționate în link-ul anterior, există o serie de documente pe care trebuie să le aveți pregătite pentru a vă susține cererea. Astfel, dosarul trebuie să conțină certificatul de înregistrare eliberat de Oficiul Registrului Comerțului pentru operatorii economici, sau de altă instituție abilitată în acest sens. Mai mult de atât, dacă este cazul, veți avea nevoie și de certificatul de înregistrare în scopuri de TVA pe care l-ați obținut de la Ministerul Finanţelor Publice. În eventualitate în care sediul social al companiei sau domiciliul fiscal actual nu reies din certificatele precizate anterior, sau sunt diferite față de cele menționate acolo, aveți obligativitatea de a atașa un al treilea act, care să conțină aceste informații. Pentru persoanele fizice va fi necesară si o copie după Cardul de Indentitate. Mai multe detalii despre documentele necesare în situații particulare pot fi găsite pe pagina de internet a DGV, consultând punctul 8 din secțiunea EORI, dedicat procedurii de atribuire a numărului de indentificare.
Cum arată un număr EORI emis de autoritățile din România?
Pentru a fi siguri că aveți un cod Eori corect, ce va fi recunoscut de toate autoritățile economice din Europa, este imperios necesar să vă asigurați că are următoarea structură: RO1234567890ABCD. Concret, organele de la nivelul Comisiei Europene au stabilit că acesta trebuie să fie constituit din codul de țară ISO alfa 2, urmat de un număr de indentificare unic pentru fiecare stat membru al Comunității, de maxim 15 cifre. La nivelul țării noastre a fost ales Codul Unic de Identificare (CUI), însă numărul EORI acordat de DGV România poate avea diverse forme, în funcție de tipul de persoană care aplică pentru acesta ( RO + CUI pentru persoane juridice cu sediul în România, RO + ISO alfa 2 + numărul de indetificare stabilit de țara respectivă pentru persoanele juridice dintr-un alt stat din Comunitate, etc.).