Încă din cele mai vechi timpuri, importul produselor din China a reprezentat o modalitate optimă de a face profit pentru comercianții din Europa. Motivele pentru care companiile de pe continentul nostru aleg această variantă, chiar și la ora actuală, sunt deja cunoscute, principalul referindu-se la costurile mici pentru care producătorii din zona asiatică aleg sa-și vândă produsele.
Totuși, de la dorința de a importa din China și până la concretizarea unei astfel de tranzacții este un drum relativ lung, iar problemele cu care vă puteți întâlnit sunt multiple. Unul dintre aceste impedimente îl reprezintă faptul că, de cele mai multe ori, găsirea unei legături directe cu producătorul de care suntem interesați este foarte dificilă. În majoritatea cazurilor importatorii au de-a face cu intermediari China Romania, care ori dau informații neclare cu privire la natura serviciilor pe care le oferă, ori susțin cu tărie că sunt producători și nu o companie de legătură. Deși există și mediatori legitimi, care vă pot aduce beneficii considerabile, nu putem omite o serie de aspecte negative care vizează în mod direct achiziționarea de la o companie care se ocupă cu intermedieri import China. Principalul motiv pentru care o astfel de acțiune se vrea a fi evitată este acela că vă va fi mult mai greu să verificați legitimitatea producătorului și va trebuie să vă mulțumiți cu a crede mediatorul pe cuvânt. Mai mult atât, în eventualitatea în care produsele pe care le-ați cumpărat au defecțiuni tehnice, procedura legală pentru a vă recâștiga investiția va fi inlesnită de faptul că ați apelat un intermediar, care, deseori, nu se face responsabil pentru astfel de situații.
Cazurile nefericite reprezintă un procentaj mic în raport cu scenariul în care un mediator chiar vă ajută în soluționarea problemelor de comunicare, logistică și de indentificare a celui mai bun producător din China. Totuși, pentru a evita orice eveniment neplăcut, care vă poate aduce daune economice, considerăm că este esențial să cunoașteți diferența dintre un producător și un mijlocitor.
Primul pas pe care ar trebui să îl faceți este acela de a solicita o copie a licenței comerciale, de unde veți putea afla domeniul de activitate al firmei de care sunteți interesat. Cel mai probabil, acest document va fi în limba chineză, dar cu ajutorul unui translator autorizat veți putea afla informațiile esențiale de care aveție nevoie. Dacă doriți să aflați mai multe date despre o companie chineză, fără ca reprezentanții acesteia să știe, există o modalitate perfect legală prin care puteți face asta. Va trebuie doar să verificați informațiile de înregistrare depuse la Biroul de Administrarea a Afacerilor, un fel de registru al comerțului din provincia în care acea companie se află. Încă din 2009, legislația Republicii Populare Chineze obligă instituțiile abilitate să facă aceste informații publice, așa că tot ce rămâne de făcut este să identificați corect provincia care vă interesează. Puteți face acest lucru întrebând direct reprezentanții companiei, sau prin verificarea paginii de internet a firmei la secțiunea contacte. Pasul următor constă în găsirea site-ului Biroului de Administrare a Afacerilor care se ocupă de zona de reședință a posibilului colaborator, prin introducerea într-un motor de cautare a titulaturii instituției urmată de numele provinciei, ambele în limba chineză. Pe această pagină veți putea verifica firma care vă interesează. Informația trebuie să fie completă și, din nou, este necesar să folosiți limba chineză.
Dacă vi se pare că acest proces va consuma foarte mult timp sau este unul anevoios, menționăm că există firme abilitate, care se ocupă fix cu acest lucru: fac verificări asupra firmelor din străinatate. Pentru o sumă modică, veți putea avea un dosar complet care vă va ajuta să decideți dacă aveți de-a face cu un furnizor China de renume sau cu un intermediar China interesat doar de a face profit pe urma investițiilor dumneavoastră.