Cei mai mulți corespunde caestuia. Este binecunoscut faptul ca se fac livrari de marfuri doar până in Anul Nou Chinezesc iar perioada indelungata de vacanta poate bulversa transporturile si afacerile din China. Principala provocare a celebrarii Anului Nou Chinezesc este cea “de a face fata intarzierilor din livrari”, context in care trebuie inteles modul in care este sarbatorit acesta in China.
Ce reprezinta Anul Nou Chinezesc? In occident sunt tot mai multe persoane care sarbatoresc Anul Nou Chinezesc in diverse moduri, pe parcursul unei nopti sau a unui week-end. Cu toate aceasta, in China, sarbatorirea Anului Nou este extrem de diferita, implicand deplasarea a milioane de chinezi din orasele in care lucreaza spre cele de origine pentru a-si vizita familiile. Pentru muncitorul chinez care lucreaza 6 zile pe saptamana circa 10 ore pe zi, este practice singura ocazie pe an cand se poate intoarcea acasa sa-si vada familia. Cele mai multe fabrici din China aloca cel putin 2 saptamani sarbatoririi Anului Nou. Exista insa si furnizori care nu lucreaza pe intreaga perioada a lunii februarie cat si fabrici care desi nu sunt inchise o perioada atat de lunga, lucreaza sub capacitatea maxima pentru mai mult de o saptamana. In practica relatiilor de afaceri cu China exista 5 puncte care pot determina dapasirea cu bine a acestei perioade si anume:
1/. Stabilirea termenului limita de livrarea a comenzilor (pana in Anul Nou Chinezesc) Intotdeauna trebuie intrebat în avans furnizorul chinez despre termenul când se poate trimite cel mai tarziu o comanda pentru a putea fi finalizata înainte de Anul Nou Chinezesc. Este necesar ca aceasta sa se faca cu suficient timp in avans si nu in decembrie. Se recomanda sa se inceapa inca din vara care precede Anul Nou Chinezesc, cand se pot lansa comenzile pentru a fi siguri ca sunt gata inaintea anului Nou Chinezesc. Desi pare o nebunie sa te gandesti din august sau septembrie la comenzile din februarie, in conditiile specifice din China pregatirea comenzilor cu circa 5-6 luni inaintea Anul Nou Chinezesc este o necesitate. Procedura folosita de unii importatori este cea de a trimite o comanda furnizorului in septembrie sau octombrie mentionand data cand se doreste a fi livrata, de regula in perioada 1-15 ianuarie si nu mai devreme chiar daca este finalizata mai devreme. Aceasta putand fi in avantajul ambelor parti, furnizorul dispunand de suficient timp pentru finalizarea comenzii iar benefciarul neplatind marfurile mult prea devreme.
2/. Majorarea comenzilor peste necesar Majoritatea prouselor importate din China necesita livrare la inceputul primaverii. In lipsa unei planificari pentru lansarea/ livrarea comenzilor din China si pe perioada sarbatoririi Anului Nou Chinezesc, se poate ajunge la situatia neplacuta de a nu avea stoc sufficient pentru unele dintre cele mai populare articole. In general, se lucreaza cu un inventar de circa 3 luni dar in conditiile lansarii comenzilor din preajma Anului Nou Chinezesc se considera un inventar (stoc) de circa 4-5 luni.
3/. Atentie la controlul de calitate In batalia obtinerii de comenzi/livrari inaintea inceperii Anului Nou Chinezesc pot apare neglijente si erori ce pot antrena cresterea frecventei problemelor de calitate. Trimiterea comenzii in ultimul moment este asimilata cu asumarea faptului ca unele produse pot fi de calitate inferioara si ca nu exista practic timpul necesar inlocuirii produselor defecte constatate la inspectia de calitate. Cea mai buna solutie este tot trimiterea din timp a comenzilor catre furnizorii chinezi. Aceasta permite evitarea presiunii finalizarii comenzilor, permitand inspectii de calitate si corectarea eventualelor probleme ce pot apare. Pentru cazurile in care nu exista timp pentru inspectii ale unei terte persoane, verificarea produselor se face imediat dupa ajungerea la destinatie. Problemele constate trebuie aduse la cunostinta furnizorului, putand solicita acestuia concesii la viitoare comenzi, sub forma de inlocuire de produse sau discount.
4/. Dificultăţi în rezervarea transportului si expedierea produselor Este deja cunoscut faptul ca furnizorii pot avea intazieri in finalizarea comenzilor de Anul Nou chinezesc, dar ce se intampla cu porturile si transportul maritim in aceasta perioada? De cele mai multe ori, se omite faptul ca si acestea sunt rezervate cu mult timp inainte. In lipsa rezervarilor, incercarea de a expedia containere pline din marile porturi ale Chinei in perioada Anului Nou Chinezesc este sortita esecului. Rezervarea transportului cu agentul transportator se face in avans, fie personal, fie de catre furnizorul chinez. Chiar daca se obtine o rezervare inaintea Anului Nou Chinezesc, de multe ori nu sunt conditii pentru confirmarea datelor de livrare preferate, transportul putand fi intarziat cu cateva zile sau saptamani. De fapt, întârzierile generate de Anul Nou Chinezesc se pot extinde pe intreg fluxul de aprovizionare din China, de la incarcarea, transportul containerelor, pana la intocmirea formalitatilor vamale. Fie ca ne place sau nu, perioada sarbatoririi Anului Nou Chinezesc genereaza intaziri in livrraea marfurilor importate din China!
5/. Intarzieri in porturile de destinatie Porturile din China nu sunt singurele porturi unde apar intarzieri, fiind de asteptat intarzieri si in portul de destinatie pe perioada celebrarii Anului Nou Chinezesc. In porturile de destinatie sunt frecvente intarzierile de cateva zile, navele luptandu-se sa obtina liberele de descarcare in porturile aglomerate de destinatie. Pe de alta parte, cateva zile de intarziere nu constituie o problema de viata sau de moarte pentru afaceri, in afara celor care fixeaza si promit clientilor termene de livrare la anumite date si care ar trebui gandite de doua ori inainte de a fi promise.
Concluzie: Pe perioada Anului Nou Chinezesc sunt sanse mari sa apara intarzieri in livrarea marfurilor din China. Trebuie lucrat in avans, planificand inca din vara care precede Anul Nou Chinezesc comenzile si rezervarea transportului, astfel putand simplifica mult lucrurile.