IMPORTUL ARTICOLELOR DE BUCĂTĂRIE DIN CHINA - ROMASIA

IMPORTUL ARTICOLELOR DE BUCĂTĂRIE DIN CHINA

Articolele de bucătărie din material plastic pe bază de poliamidă şi melamină originare sau expediate din China şi din Hong Kong pot fi introduse în ţară prin şapte birouri vamale, după analize de laborator şi în baza unei declaraţii de conformitate.

Importul de articole de bucătărie din material plastic pe bază de poliamidă şi melamină originare sau expediate din Republica Populară Chineză şi din Regiunea Administrativă Specială Hong Kong trebuie să respecte, din 1 iulie, anumite norme impuse de Uniunea Europeană pentru toate ţările UE.

În acest sens, Ministerul Sănătăţii a elaborat un proiect de ordin privind măsurile necesare pentru aplicarea Regulamentului (UE) 284/2011 care stabileşte condiţiile specifice şi procedurile detaliate pentru importul de articole de bucătărie din material plastic pe bază de poliamidă şi melamină originare sau expediate din China şi Hong Kong.

Potrivit proiectului, Ministerul Sănătăţii este autoritatea competentă privind controlul oficial în domeniul materialelor care vin în contact cu alimentele.

Introducerea pe teritoriul vamal al Uniunii Europene prin România a transporturilor de articole de bucătărie din material plastic pe bază de poliamidă şi melamină din China şi din Hong Kong se realizează prin birourile vamale din Jimbolia şi Moviliţa – judeţul Timiş, Constanţa Sud – judeţul Constanţa; Otopeni călători – judeţul Ilfov, Porţile de Fier I – judeţul Mehedinţi, Sculeni – judeţul Iaşi şi Siret – judeţul Suceava.

De asemenea, potrivit proiectului, punerea în circulaţie a acestor articole de bucătărie poate fi făcută în baza unei declaraţii în care trebuie să se specifice că sunt acceptate de către direcţia de sănătate publică judeţeană în care se află punctul vamal de intrare a produselor.

Reprezentanţii direcţiei de sănătate publică verifică dacă declaraţia de conformitate respectă reglementările UE privind materialele şi obiectele din plastic care vin în contact cu produsele alimentare şi recoltează probe ce vor fi analizate în laboratoare autorizate desemnate în acest sens.

CERE O OFERTA

Raspuns garantat in maxim 24 de ore.