preload

Romasia
Importul materialelor textile si a imbracamintei din China

Importul materialelor textile si a imbracamintei din China

by Marius Grada Manager achizitii & logistica

Posted on December 07, 2016 at 08:41 AM

Realizarea unui import de materiale textile sau imbracaminte din China implica cunosterea principalelor surse de achizitii/ producatori, specificatia materialelor textile cat si design-ul modelelor.

Identificarea furnizorilor de material textile, imbracaminte din China vizeaza:
a. Gasire produs dupa domeniu de activitate
Focalizarea pe produs este factorul principal in identificarea si calificarea producatorilor potentiali de textule si imbracaminte. Fabricile specializate in producerea anumitor tipuri de material textile si imbracaminte. Se ia un prim contact cu furnizorul prin verificarea rapida a site-ului, a paginii de pe Alibaba sau surse globale. De asemenea, este relevant si domeniul de activitate specificat pe licenta de afaceri a furnizorului chinez. Cei care ofera detalii despre fabricatie sunt de regula producatori orientati catre export, ceilalti fiind in special comercianti.
b. Documentatie de conformitate
In general, cumparatorii/importatorii din Uniunea Europeana trebuie sa asigure conformitatea cu diverse standarde si regulamente de produs. In domeniul textilelor, exista in vigoare o varietate de restrictii care vizeaza limitarea continutului de formaldehida, plumb si coloranti AZO, printre multe altele.
Insa putini producatori de imbracaminte pot furniza documente de conformitate (rapoarte de testare), facand dificila evaluarea capacitatii furnizorilor de a produce bunuri compatibile. In plus, documentele de conformitate sunt adresea detinute de subcontractori de materiale sau cumparatori externi decat de fabricile de imbracaminte. Rriscul de necomformitate la importul de material textile si imbracaminte din China este redus, cele mai multe material fiind importate fara probleme, trecand cu bine testele de conformitate. Exista totusi o exceptie, tesaturile acoperite cu diverse straturi. Cumparatorii de tesaturi impermebile cu strat PVC sau TPU trebuie sa aiba grija ca acesta sa nu contina ftalati sau alte substante restrictionate.
c. Sistemul de management al calitatii si conformitatii sociale
Sistemul de Management al Calitatii (ISO 9001:2008)/ este implementat in fluxul de productie al furnizorului in scopul urmariri si limitarii defectelor. Cei mai multi furnizori chinezi detin certificarea QMS. Pe de alta parte, importatorii de imbracaminte trebuie sa-si puna in aplicare propriile proceduri de asigurare a calitatii.
In general, gradul de siguranta la locul de munca in China este mai mare in comparatie cu alte destinatii de fabricatie din Asia. Sunt de preferat furnizorii care detine raport de audit privind respectarea sigurantei sociale, cu certificari BSCI (Initiativa de Conformitate Sociala in Afaceri) sau Sedex.

Fisa tehnica a materialelor textile, imbracamintei trebuie sa includa:
Specificatii ale materialului
Cu raportare la un material “standard existent sau un OEM conform specificatiei, cu implicatii asupra timpului de productie si MOQ. Exista o intreaga lista de caracteristici ale materialului ce sunt vizate: material/ compozitie fibre (%), greutate, numaul de fire, tipul de fire, culori (Pantone sau Ral), tratament, acoperire (strat, invelis PU)
Lista materialelor (componente)
Toate componentele trebuie enumerate in lista de material, de la material la fermoare. Cantitatea fiecarui component si unitatea de masura de baza trebuie specificata pe fiecare element component: nasturi, fermoare, material de cusatura, etc.
Design
Elementele de design pot fi reproduse din mostre de referinta sau desene de proiectare. O mostra fizica ofera multe din referintele necesare furnizorului pentru realizarea probei. Ca si desenele de proiectare, elementele de design trebuie atasate contractelor de vanzare si altor documentatii ale produsului: mostre de referinta, fotocopii mostre, desene de proiectare.
Desenele de proiectare trebuie sa arate si pozitia etichetelor de spalare, imprimari si broderii pentru a evita eventuale neintelegeri.
Tabelul de marimi                                                                                                                                                                Acesta include o lista a dimensiunilor principale pentru toate marimile, fiind specificate diferite masuratori, inclusiv pentru piept, tiv, lungime, brat, guler fata, guler spate, latime umar, etc.
Logo-uri
Toate fisierele de imprimare si de brodat trebuie furnizate in format “ai” sau “eps”, fiind incluse: etichetele de spalare, broderie, imprimare.
Fisa tehnica este deosebit de importanta in cazul externalizarii productiei de imbracaminte la producatori din China sau alte tari asiatice.

Cantitatea minima pentru comenzi (MOQ)
La importul de imbracaminte, haine din China, MOQ-ul variaza intre 500 si 1000 de bucati pe produs. Asta in conditiile in care producatorii de imbracaminte trebuie sa se aprovizioneze cu o anumita cantitate de tesaturi, parti componente, care se reflecta ulterior in MOQ.
Furnizorii de imbracaminte chinezi stabilesc cerinte MOQ pe produs, culoare, tesatura si marime. De aceea, importatorii de imbracaminte trebuie sa solicite urmatoarele MOQ-uri de la factorii autorizati MOQ pe tesatura, referinta, culoare, dimensiune. Acestea sunt stabilite de regula de subcontractori si furnizori de imbracaminte, ultimii fiind in general dispusi sa ofere un MOQ mai mic, atunci cand pot decide asupra acestui aspect.

Transportul materialelor textile si imbracamintei din China
In general, imbracamintea este un produs de volum mare. In conditiile in care costul transportului aerian este sporit ca urmare a taxarii volumetrice, transportul maritim find modalitatea de transport pretabila acestei categorii de produse, mai putin, in cazul mostrelor de volum redus. Taxele de transport maritim sunt influentate de trei factori – Incotermns/ conditia de livrare agreata, volum si destinatie.

Pentru mai multe informatii si detalii privind transportul pe mare la importul de materiale textile si imbracaminte din China, va asteptam pe www.transport-china.com si www.romasia.ro

Tags: , , , , ,

About the Author

Marius Grada

 

Alibaba – Topul importurilor din China

Posted on Jun 09 2019 at 7:23 pm

Daca ne uitam in oferta din 2019 a multor magazine din Romania si Moldova, chiar [...]

Read More

Cum alegi furnizorul ideal din China

Posted on Jun 02 2019 at 7:26 pm

Indiferent dacă provine din China sau din altă parte, unul dintre cele mai importante lucruri [...]

Read More

Importuri din China, Secretele unei afaceri de succes!

Posted on May 27 2019 at 5:05 am

La ora actuala, desi poate doar banuiti insa nu dispuneti de certitudine, marea majoritate a [...]

Read More
Choose your language to Translate »