Reglementari de siguranta a consumatorului la importul de marfuri din China - ROMASIA

Reglementari de siguranta a consumatorului la importul de marfuri din China

Importul de marfuri din China trebuie facut cu respectarea reglementarilor privind siguranta consumatorului si cerintele agentiilor autorizate. De la tara la tara, exista un numar de agentii, autoritati  (FDA, EPA, DOT, CPSC, FTC etc) care reglementeaza aproape totul de la alimente, droguri, arme, vehicule si multe altele. Nu toate produsele se confrunta cu reglementari de siguranta, in special in cazul produselor cu riscuri mici de vatamare pentru utilizator. Sunt si altele pentru care exista reglementari stricte. Unele dintre produsele incluse pe lista cu reglementari severe includ:
• droguri
• arme
• vehicule
• suplimente alimentare, vitamine
• majoritatea produselor destinate copiilor
• produse susceptibile de apridere usoara,inflamabile (lumanari, chibrituri, corturi, etc)
Producatorul sau importatorul sunt la fel de responsabili
Desi producatorul si importatorul sunt la fel de responsabili, importatorul detine responsabilitatea finala. Daca un furnizor produce un produs nesigur ca este ulterior importat, importatorul este cel care este tras la raspundere. Sunt putine tari care fac distinctie intre producator si importator.
Cum se afla daca produsul de importat are restrictii speciale
Sunt sute de tari in lume care au propriul set de legi care reglementeaza importurile si este practic imposibil de a se lista fiecare produs pentru care exista restrictii la import la nivelul fiecarei tari in parte. In general, daca produsul importat din China se regaseste pe lista produselor enumerate mai sus, sunt sanse mari sa aiba cerinte speciale. Primul pas care trebuie facut este de a lua legatura cu autoritatea care reglementeaza siguranta consumatorului din Romania, ANPC.
Odata ce s-a stabilit interesul pentru un produs si exista o suspiciune privind o eventuala restrictie sau reglementari de siguranta se pot urma pasii de mai jos pentru in vederea clarificarii statutul lor:
• pe google se cauta produsul respectiv si pe import in Romania se pot obtine informatii, de exemplu o lista detaliata a restrictiilor la importul jucariilor pentru copii sau imbracamintei pentru copii
• se verifica site-urile de comercializare din China pt a vedea daca furnizorii promovati au certificate, atunci cand se intalnesc frecvent furnizori cu certificari de tipul BS EN ISO 12952-1/2-1998 este clar ca produsele lor sunt supuse unor restrictii
• se verifica statutul produselor cu agentii de frontiera si comisionarii vamali, care pot informa daca produsul are sau nu restrictii la import.
Exista un produs uimitor pe care nimeni nu-l mai importa?
Daca s-au gasit produse care nu se gasesc nicaieri in alta parte exista o probabilitate mare de a se confrunta cu restrictii. Sunt unele categorii de produse care intampina atat de multe restrictii ( jachetele de canotaj/ salvare a vietii) incat nici o fabrica din China nu le poate indeplini.
Cum sunt aplicate reglementarile de siguranta?
In multe tari, reglementarile de siguranta pentru produsele care nu sunt executate in momentul importului, prezinta  cerinte de etichetare exterioara. In schimb, acestea sunt aplicate in mod voluntar, presupunandu-se ca respecta toate cerintele necesare vanzarii. Daca se constata ca acestea nu sunt indeplinite, se pot aplica amenzi sau pedepse penale.                                                                                                                                                                                                   Cerintele de etichetare sunt aplicate adesea in momentul importului
Unele produse sunt exceptate de la aceasta regula iar aplicarea voluntara pentru taxe nu inseamna ca acestea nu trebuie platite sau ca trebuie ignorate (sau ca poti scapa de ele). Daca acestea sunt ignorate poti fi gasit responsabil civil sau penal.
Exceptia de la mentiunea de mai sus este ca functionarii vamali deseori vor aplica cerintele de etichetare la momentul importului, verificand existent etichetei de precautie privind “ pericol de sufocare ” pentru anumite elemente.

CERE O OFERTA

Raspuns garantat in maxim 24 de ore.