Potrivit opiniei celor mai multi importatorii, in special a celor mai noi, cel mai mare risc pentru ei este ca furnizarul chinez sa le ia banii fara sa le livreze marfurile. În realitate, probabilitatea ca acest lucru să se întâmple este extrem de redusa cu un minin de precautie.
Cu toate acestea, exista riscuri specifice importului de marfuri din China, pe care de multe ori importatorii nu le iau in considerare.
Cele mai importante riscuri sunt:
Oricarei livrari de marfuri ii corespunde un anumit grad de risc privind pierderea sau deteriorarea incarcaturii pe parcursul transportului. fie intern sau international. Poate fi prevenit prin achizitionarea unei asigurari care sa acopere aceste riscuri. Cu toate acestea multi importatori nu asigura marfa, incarcand sa forteze mana norocului sau pur si simplu din necunoasterea conditiilor de livrare agreate (Incoterms).
2/. Produse de calitate slaba
Se poate intampla la un moment dat sa se primesca produse de o calitate mai redusa dacat cea asteptata. Cu putin noroc, problemele de calitate pot fi minore si produsele se vor vinde in continuare. Se recomanda ca la evaluarea costului total al afacerii din China sa se ia in calcul si un anumit procent de produse de slaba calitate sau defecte. O solutie este oferita de inspectiile calitative la sediul fabricii sau preincarcare. La cerere (contra cost) poate fi inspectat fiecare lot in parte, reducand (fara a elimina) astfel numarul produselor cu defecte sau de calitate redusa În realitate, cei mai multi importatorilor nu solicita inspectarea loturilor de marfa înaintea expedierii, invocand ratiuni financiare. Aparent este un cost suplimentar si totusi o inspectie de cateva sute de dolari poate elimina produse nevandabile de valori mai mari.
Evitarea primirii unei cantitati mari de produse nevandabile se face prin apelarea la un recurs catre furnizor in scopul înlocuirii sau repararii produselor defecte. De asemenea, este incurajat si de relatiile de încredere cu furnizorul,dezvoltate în timp și inspectarea comenzilor mari înaintea expedierii.
3/. Produse care pot cauza vatamari/ daune/ pagube materiale
De cele mai multe ori importurile de marfuri din China se fac fara asumarea responsabilitati privind eventuale daune sau deteriorari pe care produsule le-ar putea provoca. Acesta fiind principala cauza pentru care importatorii se orienteaza mai mult catre produsele cu risc scăzut ( mobila si imbracaminte). Probabilitatea ca oricare dintre situatiile de mai sus sa se intample este destul de mica. Cu toate acestea, în cazul în care se întâmpl, situatia tinde să aiba o evolutie litigioasa. Costul ridicat al asigurarii de răspundere civilă descurajaeaza importatorii (mai mic) desi confera protectie împotriva acestor riscuri. De fapt aceasta este o măsură reacționara și de fapt importatorul ar trebui sa se angajeze în măsuri de precauție care să evite orice vătămari și daune.
4/. Restrictii la import
Restrictiile la importul/ comercilaizarea anumitor produse difera de la o tara la alta, cunoasterea acestora fiind necesara intrucat implica amenzi si confiscari de produse care nu se pot vinde legal.
Sunt situatii in care se importa produse carora autoritatile vamale refuză să le permită intrarea, fie din cauza lipsei unor certificări corespunzatoare de securitate, etichetare insuficientă, incompleta,etc Pe de alta parte, produsul importat este protejat de un brevet, marcă comercială sau alte drepturi de proprietate intelectualăMotivatia acestui import putand fi pur si simplu o „incercare de a forta norocul” sau o lipsa de informare asupra produsului (patentat sau nu). Evitarea restrictiilor la import se face informare privind cerintele de siguranta ale țării importatoare si verificarea produselor similare din piață, dețin sau nu brevete/ mărci comerciale
5/. Competitia, concurenta de pe plan local
Acesta este probabil cel mai mare risc la importul produselor din China. Buna cunoastere a dinamicii pietei locale influentand succesul/ insuccesul afacerilor din China. In caz contar, importatorul putand ajunge in situatia nefericita sa reduca preturile, chiar si sub costuri, pentru a le putea vinde. In plus, si nivelul comenzilor facute in China este important in situatiile in care nu exista cerere ferma pentru cantitati mari de produse.
Concluzie:
Daca riscurile 3-5 tin mai mult de viziunea de afaceri a clientului, impactul riscurior 1-2 poate fi redus si tinut sub control prin colaborarea, implicarea companii specializate, experimentate in achizitia si importul marfurilor din China.
In contextual prezentat, Romasia este o companie specilizata in importul de marfuri din China, ce asigura prin birourile si echipele proprii din China reprezentarea directa a intereselor clientilor sai. Serviciile oferite acopera intreaga complexitate a importului din China – conformitate la asediul fabricilor sau pre-incarcare, servicii de ambalare, reambalare, consolidare marfuri, etc.
Pentru detalii va invitam pe site-ul nostru, www.romasia.ro, „aducem China la usa ta”!