YIWU - cea mai mare piata en-gros din lume - ROMASIA

YIWU – cea mai mare piata en-gros din lume

Marea majoritatea a importatorilor de marfuri din China au auzit despre targul Canton Fair din Guangzhou.
Pe de alta aparte, numai puțin cunoscut este si Yiwu, orasul care gazduieste cea mai mare piață en-gros din lume. Dimensiunile sunt impresionante, peste 40.000 de magazine cu ridicata stau la dispozitia cumparatorilor, putand sa acopere cererea pentru aproape orice tip de bunuri de consum.                                                                                                  Atuul principal al achizitiei de marfuri din Yiwu este acceptarea comenzilor relativ mici, de ordinul a 1-2 cutii per produs, ceea ce ar fi practic imposibil in Guangzhou.

Cum se ajunge in Yiwu?Yiwu este un oras de “nivel 4”, atribuit de regula oraselor care depasesc cu putin 1 milion de locuitori. Este amplasat in apropierea orasului Shanghai, de care este legat printr-o linie de cale ferata de mare viteza, permitand ajungerea la destinatie intr-o ora si 44 de minute. Din Beijing sau Guangzhou se poate ajunge tot prin intermediul trenului de mare viteza dar in cazul lor sunt necesare mai mult de 7 ore de mers. Biletul de tren se achizitioneaza fie direct de la gara, prezentarea pasaportul fiind necesaar la cupararea biletului. Fie se poate rezerva biletul prin C-Trip, ridiat ulterior de la gara, in baza codului de rezervare alocat. Trnasportul cu trenul de viteza este o modalitate accesibila si civilizata pentru cei interesati sa calatoreasca catre Yiwu.In Yiwu se poate ajunge si pe calea aerului, existand curse interne de pe principalele aeroporturi ce deservesc orasele de interes din China. Cine viziteaza Yiwu? Orasul este cu adevărat o uniune a natiunilor – dominanti fiind vizitatorii din Orientul Mijlociu, rusii si aficanii.

Ce produse se gasesc la Yiwu?
Amploarea pieței cu ridicata din Yiwu este de greu de imaginat. Piața en-gros a fost constituita in anii ’70” si extinsa in cursul anilor la nivelul a 5 districte. Fiecare district depaseste de doua ori dimensiunea oricarui mare centru comercial de tip Mall, conținand în jur de circa 4000 de magazine. Parcurgerea pe jos poate dura mai mult de o oră, in realitate fiind nevoie de o bună parte a unei zile pentru a lua pulsul pietei. Achizitionarea mai multor produse necesita intre 2-3 zile. Yiwu este „orasul bunurilor de consum”, al marfurilor ieftine, non tehnice, mass-market, de genul papetariei, decoratiunilor de Crăciun, ramelor pentru tablouri, ambalaje, decoratiuni, cadouri turistice, valize, sacoșe, etc. Insa, pentru cei care sunt in cautarea unui varf de productie pe linia tehnologiei solare, Yiwu nu este locul potrivit. Marea majoritatea a celor care achizitioneaza marfuri din China nu sunt din occident sau țări dezvoltate. Proprietarii magazinelor din Yiwu încearcă să ofere marfuri pentru toată lumea, de exemplu lacate si brelocuri. Pentru cei care sunt căutarea produselor cu o cerere relativ limitata, de exemplu mingiile de fotbal , Yiwu este piata potrivita, In cazul in care cererea vizeaza diverse nișe, categorii de articole, cum ar fi produsele auto, robineti de bucătărie; Canton Fair este o optiune mult mai buna decât Yiwu. Piața en-gros Yiwu ofera aproape orice tip de marfă. Există de exemplu un întreg etaj pentru lacăte, un district întreg dedicat bijuteriilor si sute de magazine de papetarie. Sunt reunite peste 40.000 de magazine la un locl!

Pentru achizitii din Yiwu este absolut neceasr un agent local
Agentii locali cunosc piata si practicile de afaceri din China. Pentru mersul in piata este absolut necesara prezenta unui lucrator chinez in conditiile in care:
• există 40.000 de magazine, iar marea majoritate a administratorilor magazinelor nu vorbesc limba engleza
• te simti pierdut fara un colaborator local care sa-ti poata intelege cerintele
• strategia de cumpărare este cea de a achizitiona câteva cutii de produse de la mai mulți furnizori și e nevoie de un agent local care sa se ocupe de consolidarea lor intr-un singur lot de transport si expedierea lor.
Desi in orasele mari sunt in general tineri care vorbesc ceva engleza de baza, asta nu este valabil si pentru piata din Yiwu. Foarte puțini proprietari de magazine inteleg sau vorbesc engleză. Cu atât mai mult, piața Yiwu este una enorma. E nevoie de un reprezentant local care sa știe exact unde să meargă pentru a găsi produsele necesare. Pentru un strain neexperimentat poate lua chiar si pana la o luna vizitarea fiecare magazin in parte.

Strategia achizitiilor din Yiwu consta un tur pe piață cu reprezentantul agentului local implicat, vizionarea a cat mai multor produse. Lucratorul chinez insoteste clientul, ia notite detaliate, face poze ale produselor, măsurători, inregistreaza prețurile. Ulterior acesta sunt trimise cumparatorului care le poate include ca parti ale listei de cumparaturi. Agentul contacteaza toti furnizorii, face plata și consolidează toate produsele într-un singur transport convenabil, in depozitul propriu din Yiwu.                                                                                                                                      Proprietarii de magazine nu sunt insistenti deloc pe fondul necunoasterii limbii engleze, te misti nestingherit prin magazin, analizezi, compari preturi. Fiecare articol face referinta la numarul bucatilor per carton si dimensiunile acestuia. Trebuie cerute preturile și de stiut daca sunt relativ fixe, Cele mai multe sunt exprimate în RMB și EXW ca termen de expediere, în contrast cu cotațiile FOB ofertate de regula în USD. Dupa turul magazinelor, agentul local trimite o foaie de calcul care detaliază toate elementele utile. Dupa trimiterea comenzii si plasarea unui depozit, agentul local se ocupa de colectarea produselor comandate în depozitul sau central, procedand la un control minim de calitate , La cerere, se pot execta si operatiuni de bar codare si amabalare produse conform specificatiilor. De asemenea, asigura expedierea produselor către portul de destinatie. Agentii locali din China sunt furnizori de servicii all-in-one, inclusiv de aprovizionare, control al calității și transport la destinatie.

 

Avantaje versus dezavantaje ale achizitiilor din Yiwu
Cel mai mare avantaj al achizitiilor Din Yiwu fata de celelate surse de achizitii este dat de cantitățile mici permise la comenzile de marfuri. De cele mai mjlte ori fiind cerut un minim de circa 50 de bucati ca si MOQ fata de cantitatil cu multe zerouri cerute la Canton Fair. Strategia de achizitii din Yiwu este de a achizitiona produse diverse din mai multe magazine = pana la 50 si de a le livra într-un singur transport. Lanturilor mari de magazine li se potriesc achizitiile de la Yiwu.
Cel mai mare dezavantaj la Yiwu este orientarea exclusiva a pietei catre produse de bază, mass-market : papetarie, mingi de fotbal, creioane, bijuterii, etc.. Găsirea mai multor produse de nișă este foarte dificila. Pentru calitate, produse de calitate, cotactul direct cu fabricile din China este cu siguranta solutia.

Concluzie:                                                                                                                                                                                       Piața chineza en-gros este uimitoare în dimensiunea sa! Nici o altă țară în afară de China nu poate avea o piață en-gros de nivelul celei de la Yiwu și care sa se mentina permanent in atentia marii majoritati a importatorilor. Yiwu nu este un „rai” al produselor, insa achizitia mărfurilor ieftine este o sursa buna de cartiguri. Inainte de a viza achizitia de marfuri din Yiwu se recomanda contactarea unui agent local care sa verifice daca produsele de pe lista de cumparatori pot fi au nu achizitionate de pe piata din Yiwu. E simplu si fara cheltieli suplimentare.
Romasia este o prezenta constanta de ani buni in achizitia si transportul/logistica importurilor de marfuri din China. Biroul, baza logistica proprie si echipa multiculturala de care dispune in Yiwu permit prestarea unor servicii complete, de tip all-in-one aferente importurilor sigure de marfuri din China. Romasia este specialistul tau pentru afaceri de succes din China.
Pentru detalii va invitam sa accesati www.romasia.ro

CERE O OFERTA

Raspuns garantat in maxim 24 de ore.